فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 45 (بهار 1401)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 45 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/02
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مجید اکبری*، وحید بوستان احمدی، معصومه انصاری، وحید سهرابی صفحات 1-18

    اارزیابی و درک مفهوم رقابتی گردشگری جهانی یک کشور پیش نیاز کلیدی برای سیاست گذاران و چالشی قابل توجه برای محققان در فرآیند تصمیم گیری است. شاخص رقابت پذیری سفر و گردشگری (TTCI) مجموعه ای از عوامل و سیاست ها را اندازه گیری می کند که توسعه پایدار بخش سفر و گردشگری را ممکن می سازد، و این به نوبه خود به توسعه و رقابت پذیری یک کشور کمک می کند. در این بین کشورهای اسلامی به دلیل برخورداری از موقعیت های متنوع جغرافیایی، پراکندگی و توزیع جمعیتی در اقصی نقاط جهان و قاره ها و تنوع و گستردگی شرایط اقلیمی، و همچنین غنای فرهنگی از جایگاه و ظرفیت بالقوه بالایی در گردشگری داخلی و بین المللی برخوردارند. در این امتداد این مقاله با هدف سنجش و تعیین جایگاه کشورهای اسلامی از منظر شاخص های 14 گانه رقابت پذیری سفر و گردشگری طی دوره زمانی 2015 تا 2019 با استفاده از مدل ماباک و با تاکید بر کشور ایران انجام گرفته است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل های کمی آنتروپی شانون و از جدیدترین تکنیک تصمیم گیری چند معیاره ماباک (MABAC) استفاده گردید. نتایج این پژوهش برای کشورهای مورد مطالعه در سال 2015 نشان داد کشورهای امارات متحده عربی، مالزی و ترکیه به ترتیب با میزان امتیاز ماباک (416/0)، (373/0) و  (333/0) در رتبه اول تا سوم، در سال 2017 مجدد این سه کشور به ترتیب با میزان امتیاز ماباک (417/0)، (389/0) و (342/0) در رتبه اول تا سوم، و برای سال 2019 کشورهای مالزی، امارات متحده عربی و ترکیه به ترتیب با میزان امتیاز ماباک (398/0)، (375/0) و  (374/0) رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص داده بودند. کشور ایران نیز طی سال های 2015-2017-2019 به ترتیب با میزان امتیاز ماباک (132/0)، (140/0) و  (078/0) در جایگاه پانزدهم، یازدهم و دوازدهم قرار گرفته بود. اصلی ترین مانع بر سر راه صنعت گردشگری در اکثر کشورهای اسلامی مساله امنیت و بسته بودن کشورها بوده که از رسیدن به رشد بالاتر جلوگیری کرده است.

    کلیدواژگان: کشورهای اسلامی، رقابت پذیری، گردشگری، رقابت پذیری سفر و گردشگری، تکنیک ماباک
  • بررسی تاثیر جهانی شدن بر پیچیدگی اقتصادی کشورها
    ناصرعلی عظیمی* صفحات 19-32

    در دنیای امروز، جهانی شدن موضوعی بسیار مهم و انکارناپذیر است که ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارد. در واقع جهانی شدن به اقتضای تحولات اقتصادی، سیاسی، علمی و گسترش ارتباطات در عصر حاضر رخ نموده و کشورها لاجرم باید خود را با آن هماهنگ سازند. از سویی، رشد و توسعه اقتصادی کشورها بسیار متاثر از این ارتباط می باشد و جهانی شدن به صور گوناگونی بر رشد و توسعه اقتصادی کشورها تاثیر می گذارد. یکی از شاخص هایی که اخیرا برای سنجش رشد و توسعه اقتصادی کشورها مورد استفاده قرار می گیرد شاخص پیچیدگی اقتصادی است. پیچیدگی اقتصادی بازتابی از توانایی های تولیدی کشور است و نقش مهمی در رشد اقتصادی ایفا می کند. هدف از انجام این پژوهش، این است که، تاثیر جهانی شدن در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را بر پیچیدگی اقتصادی کشورها مورد بررسی قرار دهیم. در این پژوهش، آمارهای مربوط به جهانی شدن در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، از سایت موسسه اقتصادی سوییسKOF استخراج شده است. همچنین از شاخص انباشت سرمایه انسانی، و شاخص های حکمرانی خوب به عنوان متغیرهای کنترل در این پژوهش استفاده شده است. برای این منظور 110 کشور در یک دوره زمانی 15 ساله، از سال 2002 تا 2016 با استفاده از روش پانل دیتا مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته های پژوهش حاکی ازآن است که شاخص جهانی شدن در هر سه بعد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، تاثیر مثبت و معنادای بر شاخص پیچیدگی اقتصادی دارد. ضرایب اثرگذاری در هر سه بعد عبارت است از: بعد اقتصادی (01/0)، بعد اجتماعی (07/0) و بعد سیاسی (03/0). که نشان می دهد که شاخص جهانی شدن در بعد اجتماعی بیشترین تاثیرگذاری را نسبت به دو بعد دیگر داشته است. همه ابعاد جهانی شدن می تواند پیچیدگی اقتصادی کشورها را تقویت نماید.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، پیچیدگی اقتصادی، پانل دیتا، ابعاد جهانی شدن، شاخص جهانی شدن KOF
  • مریم بیرانوندزاده، نوبخت سبحانی*، هما قاسمیان، علیرضا صادقی صفحات 33-50

    ارزیابی عملکرد شهرداری ها یکی از ابزارهای اساسی و اصلی مدیریت صحیح شهر جهت تحقق اهداف، استراتژی ها و برنامه ریزی های آن نهاد می باشد در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد شهرداری های 11 نقطه شهری استان لرستان و رتبه بندی آن ها بر اساس شاخص های استاندارد تدوین شده است. نوع تحقیق کاربردی، روش بکار گرفته شده توصیفی- تحلیلی، ابزار گردآوری داده ها، مبتنی بر منابع اسنادی و کتابخانه ای است. شاخص های مورد مطالعه؛ در قالب تکنیک های FTOPSIS و SWOT-AHP مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصله از تکنیک تاپسیس فازی منعکس کننده این مطلب است که در بخش حوزه شهرسازی و ماده صد؛ شهرستان خرم آباد، در بخش امور قراردادها و ترافیک و حمل ونقل شهرستان بروجرد، در بخش امور مالی شهرستان الیگودرز، در بخش حوزه خدمات شهری و حوزه اداری شهرستان خرم آباد و درنهایت در بخش مصوبات شوراها شهرستان الیگودرز در جایگاه های نخست واقع شده اند. نتایج حاصل از عوامل داخلی و بیرونی نشان می دهد که در بین نقاط فرصت ها، O2 (بهره گیری از نیروی تحصیل کرده متخصص)، در بین نقاط قوت ها S1 (وجود طرح های مصوب شهری در نقاط شهری موردمطالعه) در بین نقاط تهدیدها T2 (عدم وجود منابع درآمدی پایدار کافی) و درنهایت در بین نقاط ضعف ها W4 (عدم رسیدگی مناسب به تخلفات مهندسین ناظر) بیشترین تاثیرگذاری را بر تدوین نوع راهبردهای چهارگانه داشته اند. بررسی اثر تغییرات وزنی چهار معیار اصلی و تاثیر آن ها بر نتایج در محیط نرم افزار Expert Choice، بیانگر آن است که راهبردهای مربوط به ST دارای بیشترین حساسیت و راهبرد WT دارای کمترین حساسیت عملکرد شهرداری ها برای مدیریت شهرها می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شهرداری، رتبه بندی، شاخص های استاندارد، لرستان
  • محمد رحیمی*، فاطمه هنری، احمد رومیانی صفحات 51-66

    امروزه برنامه ریزی و آینده نگاری توسعه پایدار گردشگری توجه بسیاری از سیاستگذاران، جامعه شناسان و برنامه ریزان در سراسر جهان به خود معطوف کرده است، تا زمینه آینده نگری توسعه پایدار گردشگری در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی فراهم شود. هدف از این پژوهش، برنامه ریزی و آینده نگاری توسعه پایدار گردشگری استان خوزستان است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، 40 نفر از کارشناسانی است که در بخش گردشگری از دانش و تجربه کافی برخوردار هستند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از مدل دلفی در نرم افزار آینده نگاری میک مک و سناریو ویزارد استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که با 2 بار تکرار چرخش داده ای، شاخص پرشدگی به دست آمده برابر با 71/ 93% است، که این امر مبین ضریب بالای تاثیرگذاری متغیرها و عوامل انتخاب شده بر یکدیگر است. همچنین بر مبنای1283 ارزش محاسبه شده، تعداد 346 مورد با بالاترین حجم، دارای بیشترین میزان اثر گذاری مستقیم بر دیگر شاخص ها پژوهش بوده است. بنابراین با توجه به داده ها تحلیل های پژوهش ، مطلوب ترین سناریو، سناریو یک است، که مجموعه از شاخص مدیریت تخصصی، شرایط آب و های و اقلیم، رسانه ها، شبکه حمل و نقل، خدمات رفاهی و پذیرایی و مناسب بودن هزینه را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری، آینده پژوهی، برنامه ریزی سناریو، استان خوزستان
  • احسان دانش فر*، منوچهر طبیبیان، مریم معینی فر صفحات 67-82

    الگوی حکمروایی شهری به عنوان بدیلی برای الگوی سنتی مدیریت شهری بر گذار از نقش ساختارهای رسمی به عنوان محور تصمیم گیری به سوی نقش یابی جامعه مدنی در اعمال حقوق دموکراتیک و انجام وظایف تاکید دارد. این در حالی است که به نظر می رسد استانداردهای حکمروایی شهری، در کشورهای درحال توسعه، چندان مورد توجه قرار نگرفته است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، بدنبال بررسی و ارزیابی جایگاه مدیریت شهری در ایران بر اساس شاخص های حکمروایی خوب در شهر کرج است. گردآوری داده ها با مطالعات میدانی و کتابخانه ای انجام شد. جامعه آماری نیز شامل گروه متخصصین برنامه ریزی شهری است که با نمونه گیری گلوله برفی، 30 نفر انتخاب گردید. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل عاملی، آزمون تک نمونه ای T، و الگوی تحلیل یکپارچه ANP با کمک نرم افزارهای SPSS و ANP استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که، شکل گیری حکمروایی خوب شهر با ضریب T 344/1 ، براساس نیازها و تمایلات شهروندان در حد متوسط است. همچنین، شاخص امنیت (با ضریب 7/938 =T) و قانون مداری (با ضریب 7/490 =T) بالاترین امتیار را کسب کرده است. طبق مدل ANP شاخص های شفاف سازی (C)؛ کارآیی و اثربخشی (E)؛ مسیولیت پذیری و پاسخگویی (F)؛ و وفاق محور (G) در ناحیه چهارم با سازوکاری شکننده و نیازمند بازنگری جدی قرار دارند. در نتیجه برای دستیابی به حکمروایی خوب شهری، تقویت تشکل های مردمی، تقویت فضای رقابتی، شفاف سازی، تقویت سازوکارهای اجرایی و برنامه ریزی، و حذف دیوانسالاری ضروری است.خوب شهری، تقویت تشکل های مردمی، تقویت فضای رقابتی، شفاف سازی، تقویت سازوکارهای اجرایی و برنامه ریزی، و حذف دیوانسالاری ضروری است.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، حکمروایی خوب، مشارکت، جایگاه مدیریت شهری، شهر کرج
  • مجید جمزه ئی، علی اکبر عنابستانی*، جعفر جوان صفحات 83-108

    اجرای سیاست هدفمندسازی یارانه ها در ایران ازجمله اقداماتی است که با هدف کاهش فقر، کاهش فاصله طبقاتی بین دهک های مختلف جامعه و به ویژه ارتقای شاخص های اقتصادی در مناطق روستایی انجام شده است. تحقیق پیش رو با هدف ارزیابی آثار هدفمندسازی یارانه ها بر فقر و ناپایداری اقتصاد خانوارهای روستاهایی انجام گرفته است. این تحقیق از نوع بنیادی اکتشافی و روش انجام پژوهش توصیفی تحلیلی است. داده های موردنیاز از دو طریق میدانی و اسنادی جمع آوری شده اند. در این تحقیق ، ابتدا شاخص های تحقیق طی دو دوره 6 ساله پیش از هدفمندی یارانه ها (1389-1384) و دوره 6 ساله پس از هدفمندی یارانه ها (1395-1390) در سطح تمام روستاهای کشور موردبررسی قرارگرفته و میانگین هر شاخص در دوره پیش و پس از هدفمندی یارانه ها مقایسه شده و سپس نتایج به دست آمده از این بخش، با بررسی های حاصل از پژوهش میدانی در نمونه موردمطالعه مقایسه شده است. نمونه آماری این تحقیق شامل 22 روستا از روستاهای شهرستان نیشابور، با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که اجرای طرح هدفمندی یارانه ها، در طی سال های 90، 91 و 92 نرخ تورم روستایی به ترتیب 37.2 ، 32.3 و 37 درصد بوده که در طی این دوره حتی بالاتر از تورم شهری بوده است. همچنین این طرح باعث تغییر در ترکیب هزینه های خانوار، تغییر در ترکیب هزینه های خوراکی خانوار و هزینه های غیرخوراکی خانوار شده است. اما اجرای این طرح به دلیل نرخ بالای بهره مندی خانوار از طرح درنهایت باعث افزایش درآمد خانوار شده و نیز باعث ایجاد منبع درآمدی جدید برای خانوار روستایی شده است.

    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه ها، فقر، ناپایداری اقتصاد خانوار روستایی، ایران
  • آرش سلطانی، افشین متقی دستیلنی*، رضا سیمبر صفحات 109-122

    از مهمترین مسیولیت های هر کشوری تنظیم روابط خارجی خود با دیگر کشورها از طریق سیاست خارجی است  و در این بین از مهمترین متغیرهای موثر در شکل گیری خط مشی سیاست خارجی کشورها، بنیان های ژیوپلیتیک می باشد. جمهوری اسلامی ایران نیز بواسطه همجواری با مناطق ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی متعدد می بایست از این بنیان ها برای دستیابی به اهداف و منافع ملی حداکثری در سیاست خارجی خود استفاده کند. در بهره برداری از این بنیان ها، بناچار در بعضی از مناطق با دیگر کشورها بویژه با کشورهای همسایه، تناقضات و تضادهایی در برخی موارد پیش می آید. در این میان یکی از کشورهایی که اقدامات و سیاست های آن برای جمهوری اسلامی ایران همواره مهم و تاثیرگذار بوده است، ترکیه می باشد. این کشور به عنوان یکی از مهمترین بازیگران و همسایگان ایران در منطقه جنوب غرب آسیا، برای دستیابی به اهداف و منافع ملی در سیاست خارجی خود همواره با جمهوری اسلامی ایران در رقابت بوده و دستیابی به منافع ملی در منطقه این دو کشور را مجبور به برقراری ارتباط (تعامل- تقابل) در زمینه های مختلف کرده است و این مسیله لزوم بررسی روابط دو کشور را دوچندان می کند. پژوهش حاضر از نظر روش شناسی توصیفی تحلیلی بوده و از نظر نوع تحقیق، کاربردی محسوب می گردد. مهم ترین بنیان های ژیوپلیتیکی موثر بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با ترکیه عبارتند از: نحوه ارتباط دو کشور با آمریکا و اسراییل، رقابت در آسیای مرکزی و قفقاز، مسیله کردها، ژیوپلیتیک شیعه و نحوه واکنش به تحولات منطقه از جمله عراق و سوریه است. یافته های پژوهش نشان می دهد متناسب با سیاست های اتخاذی هر دو کشور در منطقه، جمهو ری اسلامی ایران  برای دستیابی به منافع ملی حداکثری، روابطی از طیف تعاملی تا رقابتی را نسبت به ترکیه انتخاب کرده است.

    کلیدواژگان: بنیان های ژئوپلیتیکی، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، ترکیه
  • ناصر شفیعی ثابت*، سوگند خاکسار صفحات 123-138

    میزان رضایتمندی روستاییان از کیفیت خدمات ارایه شده در کانون های روستایی نیازمند بازخورد و دریافت دیدگاه آن ها و مشارکت شان در فراگرد مدیریت توسعه محلی است. با وجود ارایه خدمات کمابیش زیاد در سکونتگاه های روستایی مورد مطالعه، هنوز شکاف زیادی بین ادراکات و انتظارات روستاییان از کیفیت خدمات مدیریت محلی و میزان رضایتمندی آن ها وجود دارد. بنابراین، واکاوی و شناساندن نقاط قوت و ضعف خدمات رسانی در محیط روستا، مدیریت محلی، برنامه ریزان و دست اندرکاران روستایی را در برنامه ریزی مناسب و کارآمد در این زمینه یاری خواهد رساند. پژوهش حاضر با توجه به هدف از نوع کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها به شیوه کمی و میدانی، و مبتنی بر پرسشنامه، به ارزیابی میزان رضایتمندی ساکنان روستایی از خدمات مدیریت محلی با استفاده از مدل سروکوال انجام شد. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات میدانی پژوهش، پرسشنامه تغییر یافته سروکوال است که برپایه پیشینه پژوهش و مطالعات مقدماتی محققان در زمینه هماهنگ کردن پرسشنامه اصلی با شرایط و مقتضیات خدمات مدیریت محلی تنظیم شده است. نتایج نشان داد، بدلیل برنامه ریزی براساس رویکرد عقل گرایی فن محور (فنی- ابزاری و با اصالت متخصص) و بی توجهی به نظر و خواسته های ساکنان روستایی مورد مطالعه در برنامه های عمرانی و اجرای طرح ها، شکاف زیاد بین انتظارات و ادراکات ساکنان روستایی از خدمات مدیریت محلی در بعد محسوسات، قابلیت اعتماد، اطمینان، پاسخ گویی و همدلی وجود دارد. هرچند در بعضی از گویه های ابعاد پنج گانه مذکور، وضعیت روستاها درمقایسه با گذشته بهبود داشته است، اما کم توجهی به خواسته های ساکنان روستایی و مشارکت ندادن آنها در فراگرد خدمات -رسانی در افزایش شکاف بین ادراکات و انتظارات آن ها از خدمات ارایه شده اثرگذاربوده است.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، کیفیت خدمات، مدل سرکوال، مدیریت محلی، شهرستان ری
  • سعیدرضا اکبریان رونیزی* صفحات 139-156

    کیفیت محیطی و ارتقاء آن از مباحث مهم و موثر در فرآیند توسعه روستایی است که همواره مورد توجه متخصصان و برنامه ریزان می باشد. در این راستا، هر گونه برنامه ریزی و تدوین سیاست ها، نیازمند شناخت و تحلیل وضع موجود با هدف دست یابی به توسعه پایدار در نواحی روستایی است. در پژوهش حاضر به بررسی وضعیت شاخص های کیفیت محیطی و نیز اولویت بندی روستاهای دهستان همت آباد (شهرستان بروجرد) اقدام شده است. تحقیق از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی تحلیلی است. برای گردآوری داده های مورد نیاز از دو روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. در روش پرسشنامه ای داده های مورد نیاز در قالب پرسشنامه در سطح 13 روستای نمونه گردآوری و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان داد کیفیت محیطی روستاهای مورد مطالعه بالاتر از حد متوسط قرار دارد. در بین شاخص های مورد مطالعه مناسب ترین وضعیت مربوط به شاخص محیط اجتماعی (میانگین برابر 04/38) و نامناسبترین وضعیت مربوط به شاخص کیفیت محیط بافت و شبکه های ارتباطی (میانگین برابر 36/16) است. همچنین نتایج بیانگر آنست که بین وضعیت کیفیت محیطی روستاها و تمایل به سکونت و ماندگاری جمعیت رابطه معناداری وجود دارد. نهایتا اولویت بندی روستاهای نمونه از لحاظ وضعیت شاخص-های کیفیت محیطی نشان داد روستای والاشان در رتبه نخست (امتیاز9339/0) و روستای قلعه نو حکیمی در پایین ترین رتبه (امتیاز6774/0) قرار دارد.همچنین نتایج بیانگر آنست که بین وضعیت کیفیت محیطی روستاها و تمایل به سکونت و ماندگاری جمعیت رابطه معناداری وجود دارد. نهایتا اولویت بندی روستاهای نمونه از لحاظ وضعیت شاخص های کیفیت محیطی نشان داد روستای والاشان در رتبه نخست (امتیاز9339/0) و روستای قلعه نو حکیمی در پایین ترین رتبه (امتیاز6774/0) قرار دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، توسعه روستایی، همت آباد
  • سید جمال موسوی، هادی ویسی، حجت مهکویی*، احمد خادم الحسینی صفحات 157-176

    امروزه یکی از مهمترین دل مشغولی ها و مسایل فراروی کشورهای درحال توسعه، برقراری عدالت فضایی-اجتماعی، توسعه و یافتن راهکارهای سازنده برای دستیابی به این مهم است. سازماندهی سیاسی فضا اگر مهمترین موضوع دولتهای مدرن نباشد بدون تردید یکی از حساس ترین و مهمترین موضوعات می باشد که عوامل سیاسی، اجتماعی، تاریخ و فرهنگ یک جامعه را به کمک می طلبد. سازماندهی سیاسی فضا تقسیم بندی یک پهنه سرزمینی براساس عوامل و محدوده های همگن اجتماعی، محیطی، اقتصادی، سیاسی و اداری به منظور اداره و مدیریت بهینه سرزمین و بهره برداری مطلوب و منطقی از منابع در راستای برقراری توسعه پایدار و به منظور ایفای نقش سیاسی می باشد. در ایران در سال 1355 بنا به پیشنهاد وزیر کشور، هییت وزیران تصویب کرد که نام استان ساحلی، بنادر، جزایر خلیج فارس و دریای عمان به استان هرمزگان تغییر یابد. این استان از دیرباز به عنوان دروازه دریایی خاورمیانه شناخته شده و در حال حاضر شهر بندرعباس به عنوان بزرگترین بندر حوضه دریای خلیج فارس از اهمیت بسیار زیادی در ملاحظات سیاسی و اقتصادی منطقه برخوردار است. هدف اصلی در این مقاله، تحلیل جایگاه عدالت فضایی استان هرمزگان بر اساس شاخصهای سازماندهی سیاسی فضا (زیرساختها و زیربنایی، فقر، سلسه مراتب سکونتگاهی، محیط زیست) در مقایسه با دیگر استانهای کشور می باشد که با روش کیفی و ماهیت توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، سایتهای اینترنتی با رویکرد به نظریه نظام سلسله مراتبی سکونتگاه ها انجام گرفته است. نتایج یافته ها نشان می دهند که استان هرمزگان از نظر برقراری عدالت فضایی و سطح توسعه یافتگی در جایگاه مناسب قرار ندارد و شاخص های سازماندهی سیاسی فضا در این استان به درستی مدیریت نشده اند.

    کلیدواژگان: سازماندهی سیاسی فضا، توسعه، استان هرمزگان
  • علی ثباتی*، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 177-192

    معابر شهری به عنوان یکی از اساسی ترین عوامل شکل دهنده ساختار فضایی شهرها می باشند. هدف از تهیه طرح های توسعه توسط برنامه ریزان شهری علاوه بر حل معضلات موجود، ترسیم آینده ای مطلوب و بهینه برای شهرها می باشد. ساختار فضایی در سطح کلان ابزار مناسبی در این خصوص محسوب می گردد. بنابراین توجه به سیاست ها، اهداف کلان کالبدی و عملکردی توسعه شهر امری اجتناب نا پذیر است. چرا که تغییر در ساختار فضایی شهری به منزله تغییر در سیاست ها و اهداف توسعه آتی شهر خواهد بود. امری که قانونگذار نیز به شکلی در ماده 5 از قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران دیده بود. با این وجود در رابطه با سنجش انعطاف پذیری طرح های توسعه شهری نسبت به تغییرات ناشی از اعمال سیاست های شهری تحقیقات کافی صورت نگرفته است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تغییرات ساختار فضایی شهر ساری متاثر از تصمیمات کمیسیون ماده 5 شورای عالی شهرسازی و معماری و میزان انعطاف پذیری ساختار فضایی این شهر، به عنوان مرکز یکی از استان های مهم ایران که از نظر تحولات جمعیتی و فعالیتی، از سوی نیروهای مختلف در معرض فشار است در برابر تغییرات مربوط به شبکه معابر مورد بوده است. بدین ترتیب ابتدا ساختار فضایی شهر با تاکید بر معابر از دل خروجی های طرح استخراج و سپس آستانه تحمل آن بر اساس الگوهای طراحی شده تعیین شده است. همچنین در این تحقیق با در اختیار داشتن اطلاعات قبل و بعد از اعمال نظرات کمیسیون ماده 5 بر روی شهر به طور مشخص بر روی معابر از آزمون مک نمار در جهت بررسی معنادار بودن تغییرات استفاده شده است. نتایج این آزمون حاکی از آن است که از بین 193 محور موجود در شهر که در 5 دسته تقسیم شده اند بعد از تغییرات کمیسیون ماده5، 32 محور دارای مغایرت و 161 محور بدون مغایرت باقی ماندند و مقدار کای دو به دست آمده از آزمون، 2.89 می باشد.بنابراین ضرورت توجه به آستانه ی انعطاف پذیری ساختار فضایی شهری در جلسات کمیسیون ماده 5 امری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، انعطاف پذیری، شبکه معابر، طرح جامع
  • حمید اسکندری* صفحات 193-210

    رشد و توسعه کلانشهرها به همراه افزایش جمعیت آنها، مشکلات عدیده ای را برای این مراکز زیستی به همراه آورده است که از جمله آنها می توان به توسعه اسکان غیر رسمی اقشار تازه وارد در حومه های شهری، افزایش قیمت زمین و مسکن در محدوده شهرها و کاهش توان مردم در تامین مسکن مطلوبشان اشاره نمود. این امر منجر به آن شده که در حدود دو دهه پیش، سیاست ساخت شهرهای جدید در مجاورت کلانشهرها به منظور جذب سرریز جمعیت آنها مود توجه قرار گیرد. با این حال بررسی های انجام شده نشان می دهند که این شهرها کمتر مورد استقبال ساکنین کلانشهرها قرار گرفته و لذا هرگز به حد مصوب جمعیت خود دست نیافته اند. لذا در این پژوهش با بررسی ابعاد مختلف سیاست فضا برای زمین، به بررسی ارتباط بین اشتغال پایدار در شهرهای جدید و میزان جمعیت پذیری آنها پرداخته می شود. در همین ارتباط شهر جدید صدرا در مجاورت کلانشهر شیراز به عنوان نمونه موردی تحقیق انتخاب شده و ضمن بررسی علل و عوامل موثر بر جمعیت پذیری این شهر، به دلایل عدم تحقق جمعیت مصوب آن نیز پرداخته می شود. تحقیق از نوع کمی بوده و گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی (بررسی طرح جامع و بازنگری طرح جامع، قانون ایجاد شهرهای جدید، اسناد و مصوبات در زمینه شهرهای جدید و...)، مطالعات کتابخانه ای، پیمایش مبتنی بر پرسشنامه و مشاهدات میدانی صورت گرفته است. نتایج حاصله حاکی از آن است که مهم ترین دلایل انتخاب شهر جدید صدرا برای سکونت، ارزان بودن مسکن و نیز امکان تملک زمین مطرح شده است. این در حالی است که کمبود فرصت های شغلی و امکانات و خدمات مورد نیاز، از دلایل عدم اقبال مردم به شهر صدرا بوده است. فروش زمین پیش از آماده سازی آنها و هدایت تقاضای زمین و مسکن شیراز به شهر جدید صدرا، همچنین عدم وجود منابع درآمدی پایدار برای شهر نیز از جمله عوامل موثر بر روند کند شکل گیری شهر جدید صدرا معرفی شده است. همچنین احداث شهرک های اقماری در نزدیکی شهر جدید صدرا، از دیگر عوامل موثر بر عدم جذب جمعیت مورد نظر به صدرا می باشد.

    کلیدواژگان: جمعیت پذیری، شهرهای جدید، تحقق پذیری اهداف، توسعه شهری، شهرجدید صدرا
  • علیرضا روستا* صفحات 211-227

    صنعت گردشگری به عنوان محرکی مناسب برای توسعه در اقتصادهای نوظهور در جوامع شهری شناخته می شود. احساس رضایت از مقصد از یک سو و تشویق و ترغیب دوستان و آشنایان از سوی دیگر باعث بازدید مکرر از مقاصدگردشگری می شود. هدف از انجام پژوهش، تبیین اثرات تجربه و انگیزش گردشگران در مناطق شهری بر رضایت و وفاداری گردشگران در مناطق گردشگری کیش و قشم می باشد. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر طبق شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی گردشگران در مناطق گردشگری کیش و قشم در سال 1400 می باشد. با روش فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و 399 پرسشنامه به روش غیرتصادفی و از طریق نمونه گیری در دسترس توزیع شد، بدین صورت که یک پرسشنامه تهیه گردید. تعداد 399 پرسش نامه جمع آوری گردیده است. پایایی پرسش نامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفته که به میزان 762/0 بوده است. همچنین داده ها با شیوه مدل یابی معادلات ساختاری و توسط نرم افزار Smart-PLS مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تصویر مقصد شهری بر انگیزش، رضایت و تجربه گردشگران در مناطق شهری نقش ایفا می کند و تاثیر انگیزش گردشگران شهری بر رضایت و وفاداری گردشگران از مناطق گردشگری نشان داده شده است و هم چنین نقش تجربه گردشگری در مناطق شهری بر رضایت و وفاداری گردشگران از مناطق گردشگری بیان شده است. در نهایت، تاثیر رضایت گردشگران شهری بر وفاداری گردشگران از مناطق گردشگری مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: انگیزش گردشگران شهری، تجربه گردشگری در مناطق شهری، تصویر مقصد شهری، رضایت گردشگران شهری، و وفاداری گردشگران از مناطق گردشگری
  • امیر عباس مفرد، فرهاد حمزه*، امید مرادی، نادر بهاری صفحات 229-244

     مسایل ناشی از آلودگی محیط زیستی و مخاطرات امنیتی ناشی از آن به موضوع مهمی تبدیل شده است که سلامت انسان را به خظر انداخته است که یکی از راه های فایق آمدن به این معظل بکارگیری فناوری نانو است. هدف این مقاله بررسی طراحی الگوی کاهش آلودگی هوا به منظور افزایش امنیت کلان شهرها با رویکرد فناوری نانو در شهر تهران است. این تحقیق توصیفی- پیمایشی و بر اساس هدف پژوهش کاربردی و مبتنی بر تحلیل کیفی و تحلیل مضنون (تم) می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش در بخش کیفی، 18 تن از خبرگان، اساتید دانشگاه و صاحبنظران فعال در حوزه های مدیریت شهری، جغرافیای سیاسی، فناوری نانو، محیط زیست که مصاحبه از آنها به صورت نیمه ساختار یافته انجام شده و تمام سوالات مرتبط با موضوع و در چارچوب پی بردن به سوال اصلی تحقیق می باشند. در بخش کمی، به علت نامحدود بودن آنها و به منظور تعیین تعداد مناسب افراد نمونه که معرف جامعه آماری باشد از فرمول کوکران و جدول مورگان استفاده گردید. بر اساس فرمول کوکران و جدول مورگان، 384 نفر به عنوان نمونه که از فعالان و کارشناسان در حوزه های مدیریت شهری، جغرافیای سیاسی، فناوری نانو، محیط زیست می باشند، انتخاب شدند. متغیرهای مورد بررسی، آلودگی هوا، فناوری نانو، امنیت در این تحقیق می باشند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار های SPSS25و SMARRTPLS2 استفاده شده است. با توجه به نتایج تحقیق، مدل کاهش آلودگی هوا بر اساس فناوری نانو در جهت افزایش امنیت را که توسط نمونه های آماری مستخرج شده از پرسشنامه، ارایه گردید. معیارهای بدست آمده از قبیل، آزمون روایی همگرا (AVE)، پایایی ترکیبی (CR)،ضریب تعیین (R2) و RMSEA نشان دادند که مدل نهایی مستخرج شده، از برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، فناوری نانو، امنیت، شهر تهران
  • محمد زارع، حمید صابری*، مهری اذانی، امیر گندمکار صفحات 245-259

    شهر را می توان پیچیده ترین محصول بشر دانست که در طول تاریخ فرایند تکاملی خود را پیموده است. موضوعات و مسایل شهری دارای ابعاد و سطوح متعددی هستند که تحلیل آنها را بسیار سخت می کند. ترکیب چالش های جهانی و محلی، پیچیدگی های شهری شگرفی را ایجاد کرده که در تلاش برای مواجه شدن هوشمندانه با این پیچیدگی ها، ایده ها، استراتژی ها و ابزارهای نو به منظور ارتقا کیفیت فضاهای شهری به عنوان مهمترین صحنه زندگی جمعی در فاصله های زمانی کوتاه تری نسبت به گذشته شکل می گیرند رویدادها، پدیده های فضایی، موقتی و هدفدار هستند و از آنجا که حاصل تعامل میان مردم، فضا و مدیریت رویدادها هستند، منحصر به فرد بوده و هرکدام تجربه های جدید را ارایه می دهند. این پژوهش از نظر ماهیت هدف کاربردی و از نظر روش شناسی پژوهش توصیفی تحلیل می باشد که به دنبال بررسی و تحلیل میزان رویداد مداری شهر شیراز است. برای دستیابی به اهداف تحقیق، شاخص هایی در سه بخش؛ بخش تسهیلات و زیرساخت رفاهی ، زیرساخت حمل و نقل و در بخش فضای رویداد در 15 دسته استخراج شد. در ادامه از روش بهینه سازی ازدحام اولیت بندی شدند و در ادامه نیز با استفاده از فرایند تحلیل آنالیز شبکه (Network Analys) به بررسی وضعیت مناطق 11 گانه شهر شیراز از محیط (Analys Spatial) در محیط نرم افزار ArcGis استفاده شده است. نتایج نشان داد بیش از 65 درصد مناطق شهر شیراز یعنی مناطق 2، 3، 5، 7، 8 و 11 در وضعیت برخورداری کاملا محروم و محروم از نظر دسترسی به شاخص های رویداد مداری قرار دارند. نتایج تفکیکی وضعیت مناطق شهر شیراز از نظر شاخص های رویداد مداری نشان می دهد که 27 درصد مناطق در وضعیت کاملا برخوردار، 9 درصد در وضعیت برخوردار، 9 درصد در وضعیت نیمه برخوردار، 18 درصد در وضعیت محروم و 47 درصد در وضعیت کاملا محروم بودند. با توجه به این یافته ها در سطح مناطق شهر شیراز بازگشت تسهیلات زیرساخت رفاهی در اولویت برنامه ریزی مدیران شهری خواهد بود.

    کلیدواژگان: رویداد مداری، آینده پژوهی، شهر شیراز
  • صدرالدین متولی* صفحات 261-281

    رشد جمعیت، تجمع سرمایه ها و گسترش شهرنشینی در مکان های مستعد خطر، منجر به پدید آمدن جامعه شهری با آسیب پذیری بالا در برابر سوانح می گردد. توسعه روز افزون جوامع و پیچیده شدن روابط درونی و خارجی آنها، اهمیت پرداختن به مدیریت و برنامه ریزی در کاهش بلایا و اثرات آنها بر سکونتگاه های انسانی را بیش از پیش نمایان میکند. دامنه های شمالی البرز مرکزی بویژه حوضه آبخیز لاویج رود عمدتا به دلیل وضعیت توپوگرافی و فیزیوگرافی، موقعیت اقلیمی، عدم رعایت مشخصات فنی در احداث راه و ابنیه فنی و تجاوز به حریم رودخانه، زمین-شناسی و دیگر عوامل موثر در ایجاد رواناب، دارای پتانسیل تولید سیل در برخی از مواقع سال می باشد. در این پژوهش کارایی مدل های اتومات سلولی و SCS به منزله روش های نوین و امکان تلفیق آن ها با برنامه های GIS برای شبیه-سازی خطر سیلاب و هیدروگراف جریان برای لاویج رود مطالعه شد. از داده های کاربری اراضی، گروه های هیدرولوژیک خاک، DEM، داده های بارش و ضریب زبری استفاده شد که همه لایه ها در قالب رسترهای با اندازه سلول 30×30 تهیه شدند. بخش زیادی از حوضه دارای گروه هیدرولوژیکی C و D است که نفوذپذیری کم و خیلی کم دارند؛ بدین-معنی که حجم زیادی از بارش در این قسمت ها می تواند تبدیل به رواناب شود. نیمه شمالی به ویژه شمال غربی حوضه، به دلیل قابلیت نفوذ کم و نیز نزدیکی به خروجی حوضه، دارای ارتفاع و عمق رواناب بسیار زیادی است. همچنین، خطر سیلاب در مسیر رودخانه لاویج و در اراضی اطراف آن (دشت سیلابی رودخانه) به ویژه در پایین دست رودخانه بالاست. شبیه سازی سیلاب در حوضه لاویج رود نشان داد که علاوه بر کاربری اراضی، خاک، نفوذپذیری و شیب، پراکنش مکانی مقدار بارش عامل مهمی در تجمع رواناب به یک سمت از جریان پایین دست حوضه و تولید سیلاب است.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطر سیلاب، اتومات سلولی، SCS، دامنه های شمالی البرز مرکزی، حوضه آبخیز لاویج رود
|
  • Majid Akbari *, Vahid Boustan Ahmadi Pages 1-18

    Assessing and understanding the competitive concept of global tourism in a country is a key prerequisite for policymakers and a significant challenge for researchers in the decision-making process. The Travel and Tourism Competitiveness Index (TTCI) measures a set of factors and policies that enable the sustainable development of the travel and tourism sector, which in turn contributes to a country's development and competitiveness. In the meantime, Islamic countries due to their diverse geographical locations, dispersion and distribution of population in all parts of the world and continents, and the diversity and breadth of climatic conditions, as well as cultural richness of high status and potential in domestic and international tourism. Internationally enjoy. In this regard, this article has been done with the aim of measuring and determining the position of Islamic countries in terms of 14 indicators of travel and tourism competitiveness during the period 2015 to 2019 using the Mabak model and emphasizing Iran. The type of applied research and its method is descriptive-analytical. Shannon quantitative entropy models and the latest MABAC multi-criteria decision making technique (MABAC) were used to analyze the data. The results of this study for the countries studied in 2015 showed that the countries of the United Arab Emirates, Malaysia and Turkey ranked first to third with Mabak (0.416), (0.373) and (0.333) points, respectively. In 2017, the three countries again ranked first to third with the points of Mabak (0.417), (0.389) and (0.342), respectively, and for 2019, Malaysia, the United Arab Emirates and Turkey, respectively. With Mobak score (0.398), (0.375) and (0.374), they were in the first to third ranks. Iran was also in the 15th, 11th and 12th place during the years 2015-2017-2019 with the amount of Mabak (0.132), (0.140) and (0.078) points, respectively. The main obstacle to the tourism industry in most Islamic countries is the security and closure of countries, which has prevented higher growth.

    Keywords: Islamic Countries, Competitiveness, Tourism, Competitiveness of Travel, MABAC Technique
  • Investigating the effect of globalization on the economic complexity of countries
    Naserali Azimi * Pages 19-32

    Nowadays globalization is a very important and undeniable issue that has different economic, social, and political dimensions. Globalization has occurred due to economic, political, scientific developments, and the expansion of communications In the recent decade, and countries must align themselves with it. On the other hand, the economic growth and development of countries are very much Has been affected by which relationship, and globalization affects through various ways. One of the indicators that have recently been used to measure the economic growth and development of countries is the Economic Complexity Index. That is a reflection of the country's productive capabilities and plays an important role in economic growth. This study aims to examine the effect of globalization in three economic, social, and political dimensions on the economic complexity of countries. statistics on globalization in three economic, social, and political dimensions are extracted from the website of the Swiss Economic Institute KOF. The Human Capital Accumulation Index, and Good Governance Indicators, have also been used as control variables in this study. For this purpose, 110 countries over 15 years were studied from 2002 to 2016 using the data panel method. The research findings indicate that the globalization index in all three dimensions has a positive and significant effect on the Economic Complexity Index. The coefficients in all three dimensions are measured respectively Economic dimension (0.01), Social dimension (0.07), and Political dimension (0.03). This shows that the index of globalization in the social dimension has the greatest impact. The all three dimensions of globalization could reinforce the economic complexity.

    Keywords: Globalization, Economic Complexity, Data Panel, Globalization Dimensions, KOF Globalization Index
  • Maryam Beyranvandzadeh, Nobakht Sobhani, Homa Ghasemian, Alireza Sadeghi Pages 33-50

    Evaluating the performance of municipalities is one of the main tools of proper city management to achieve the goals, strategies and plans of the institution. In this regard, the purpose of the the study is to evaluate the performance of municipalities in 11 urban areas of Lorestan province and rank them based on standard indicators. Has been. The type of applied research is the descriptive-analytical method used; the data collection tool is based on documentary sources and libraries. Study indicators; They were analyzed using FTOPSIS and SWOT-AHP techniques. The findings of the fuzzy TOPSIS technique reflect the fact that in the field of urban planning and Article 100; Khorramabad city, in the section of contracts and traffic and transportation of Boroujerd city, in the financial affairs section of Aligoudarz city, in the municipal services and administrative area of ​​Khorramabad city and finally in the council approvals section of Aligudarz city is in the first place. The results of internal and external factors show that among the points of opportunity, O2 (utilization of specialized educated manpower), among the strengths S1 (existence of approved urban plans in the studied urban areas) among the points of threat T2 (lack of sustainable sources of income) Finally, among the weaknesses, W4 (lack of proper handling of violations by supervising engineers) had the greatest impact on the formulation of the four strategies. Examining the effect of weight changes on the four main criteria and their effect on the results in the Expert Choice software environment indicates that ST-related strategies have the highest sensitivity and WT strategy has the lowest sensitivity of municipal performance for city management.

    Keywords: Performance Evaluation, Municipality, Ranking, Standard Indicators, Lorestan
  • Ahmad Roumiani *, Mohammad Rahimi, Fatima Henry Pages 51-66

    Today, the planning and foresight of sustainable tourism development has attracted the attention of many policymakers, sociologists and planners around the world, to provide the future of sustainable tourism development in economic, social and environmental dimensions. The purpose of this study is to plan and plan for the sustainable development of tourism in Khuzestan province. This research is applied in terms of purpose and in terms of method, it is a combination of documentary and survey methods. The statistical population of this study is 40 experts who have sufficient knowledge and experience in the tourism sector. To analyze the data and information, Delphi model was used in Micmac futurism software and Wizard scenario. The results showed that with 2 repetitions of the data rotation, the obtained filling index is equal to 93.71%, which indicates the high coefficient of influence of the variables and the selected factors on each other. Also, based on the calculated value of 1283, 346 items with the highest volume had the highest direct impact on other research indicators. Therefore, according to the data of research analysis, the most desirable scenario is scenario one, which is a set of specialized management index, water and climate conditions, media, transportation network, welfare and reception services and Appropriateness includes cost.

    Keywords: Sustainable Development, Tourism, Future Research, Scenario Planning, Khuzestan Province
  • Ehsan Danesfar *, Manoochehr Tabibiyan, Maryam Moinifar Pages 67-82

    The model of urban governance as an alternative to the traditional model of urban governance emphasizes the transition from formal structures as the center of decision-making to the role of civil society in the exercise of democratic rights and the performance of duties. This research is a descriptive-analytical study that aims to investigate and evaluate the status of urban management in Iran based on good governance indicators in Karaj. Data collection was done through field and library studies. The statistical population includes a group of urban planning experts who were selected by snowball sampling 30 people. Factor analysis, T-test, and ANP integrated analysis model were used for data analysis using SPSS and ANP software. The findings of the study showed that the good governance of the city with a coefficient of T 1.344 is moderate based on the needs and desires of the citizens. Also, the security index (with a coefficient of T = 7.938) and the rule of law (with a coefficient of T = 7.490) scored the highest. In this regard, the indicators of adherence of city management to the customs and traditions of the city with a coefficient of importance of 0.956; Gender justice in the city with a coefficient of importance of 0.962; And the ability to strengthen indigenous and local mechanisms with a coefficient of importance of 0.968 have been more effective in good urban governance than other indicators. According to the ANP model, transparency indicators (C); efficiency and effectiveness (E); responsibility and accountability (F); Consequently, it is necessary to achieve good urban governance, strengthen grassroots organizations, strengthen competitive environment, transparency, strengthen executive and planning mechanisms, and eliminate bureaucracy.

    Keywords: Urban Management, good governance, Participation, Urban Management Position, Karaj City
  • Majid Hamzehi, Aliakbar Anabestani *, Jafar Javan Pages 83-108

    Implementing subsidies targeting policy in Iran is one of the measures aimed at reducing poverty, reducing the class gap between different deciles of society and especially improving economic indicators in rural areas. The present study aimed to evaluate the effects of subsidizing targeting on poverty and instability of rural households. This research is a fundamental exploratory and descriptive-analytical research. The required data were collected through both field and document methods. In this study, first, the research indices in two 6-year periods, before subsidizing targeting (2005-2010) and 6-year period after subsidizing targeting (2011-2016), were studied in all villages of the country and the average of each The index was compared before and after the targeting of subsidies and then the results of this section were compared with those of field research in the sample studied. The statistical sample of this study consisted of 22 villages of Neyshabur villages were selected by systematic random sampling using Cochran formula. The results of the study showed that the implementation of targeted subsidies has, in the first place, raised inflation rates and in some years even surpassed rural inflation over urban inflation. It has also led to changes in the composition of household expenditures, changes in the composition of household food expenditures and non-food household expenditures. But the implementation of the plan, because of the high rate of household benefit from the project, ultimately increased household income and also created a new source of income for rural households. But the implementation of the plan, because of the high rate of household benefit from the project, ultimately increased household income and also created a new source of income for rural households.

    Keywords: Subsidy Targeting, Poverty, Rural Household Economics Instability, Iran
  • Arash Soltani, Afshin Mottaghi *, Reza Simbar Pages 109-122

    One of the most important responsibilities of any country is to regulate its foreign relations with other countries through foreign policy, and in the meantime, one of the most important variables influencing the formation of foreign policy is the geopolitical foundations. The Islamic Republic of Iran, due to its proximity to various geopolitical and geostrategic regions, must use these foundations to achieve maximum national goals and interests in its foreign policy. In exploiting these foundations, in some areas with other countries, especially with neighboring countries, contradictions and contrast occur in some cases. Meanwhile, one of the countries whose actions and policies have always been important and effective for the Islamic Republic of Iran is Turkey. As one of the most important players and neighbors of Iran in the region of Southwest Asia, this country has always been in competition with the Islamic Republic of Iran to achieve national goals and interests in its foreign policy and has to establish national interests in the region of these two countries And Communication (interaction-confrontation) has taken place in various fields, and this issue doubles the need to study the relations between the two countries. The present research is descriptive-analytical in terms of methodology and is applied in terms of the type of research. The geopolitical foundations influencing the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in relation to Turkey are: how the two countries relate to the United States and Israel, competition in Central Asia and the Caucasus, the Kurdish issue, Shiite geopolitics and how to respond to regional developments including Iraq and Syria. Findings show that in accordance with the policies adopted by both countries in the region, the Islamic Republic of Iran has chosen relations from the interactive to competitive spectrum to Turkey in order to achieve maximum national interests

    Keywords: Geopolitical Foundations, Foreign Policy, Islamic Republic of Iran, Turkey
  • Sogand Khaksar Pages 123-138

    Lack of attention to the demands of the villagers regarding the assessment of the level of satisfaction with the quality of services provided in rural centers will lead to many challenges in the development of rural development. Therefore, analyzing and identifying the strengths and weaknesses of services in the Russian environment will help local management, planners, and rural stakeholders in appropriate and efficient planning in this area. According to the purpose of the applied research and according to the data collection method, the present research is a survey type and according to the nature of the data, it is a quantitative research type. Based on the background of the research and preliminary studies of researchers in the field of coordinating the main questionnaire with the conditions and requirements of local management services has been set. The results showed that due to planning based on the technology-oriented approach (technical-instrumental and with expert originality) and disregarding the opinion and demands of rural residents studied in development programs and implementation of projects, a lot of gaps between expectations and perceptions. Rural residents have local management services in terms of sensibility, reliability, reliability, responsiveness, and empathy. Although in some aspects of the five dimensions, the situation of the villages has improved compared to the past, but little attention has been paid to the demands of the villagers and their non-participation in the service process.

    Keywords: Satisfaction, Service quality, Servqual model, local government, Rey County
  • Saeed Reza Akbarian Ronizi * Pages 139-156

    TEnvironmental quality and its promotion are important and effective issues in the rural development process. This index has always been considered by experts and planners. In this regard, planning and formulating policies in rural areas with the aim of achieving sustainable development, requires recognizing and analyzing the current situation. In the present study, the status of environmental quality indicators and the prioritization of villages in Hemmatabad district (Borujerd County) have been investigated. The research is applied and the method of doing it is descriptive-analytical. Two methods of documentary and field (questionnaire) have been used to collect the required data. In the questionnaire method, the required data were collected in the form of a questionnaire in 13 sample villages and descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data. The results showed that the environmental quality of the studied villages is above average. Among the studied indices, the most appropriate situation is related to the social environment index (average equal to 38.04) and the most inappropriate situation is related to the quality index of tissue environment and communication networks (average equal to 16.36). The results also indicate that there is a significant relationship between the environmental quality of villages and the tendency to live and the persistence of the population. Finally, the prioritization of the sample villages in terms of the status of environmental quality indicators showed that Valashan village is in the first rank (score 0.9339) and Qaleh No Hakimi village is in the lowest rank (score 0.6774).

    Keywords: environmental Qualityrural, Rural Development, Hematabad
  • Syedjamaladin Mousavi, Hadi Veciy, Hojat Mahkouii *, Seyd Ahanmad Khademalhoseyni Pages 157-176

    Today, one of the most important concerns and issues facing developing countries is the establishment of spatial-social justice, development and finding constructive solutions to achieve this important. The political organization of space, if not the most important issue of modern governments, is undoubtedly one of the most sensitive and important issues that seek the help of political, social, history and culture factors of a society.The choice of a system of national divisions consisting of subdivisions and the division of administrative functions is not something that is simply related to administrative interests. In Iran, in 1976, at the suggestion of the Minister of Interior, the Cabinet approved the change of the name of the coastal province, ports, the Persian Gulf islands and the Sea of Oman to Hormozgan province. This province has long been known as the gateway to the Middle East, and now the city of Bandar Abbas, as the largest port on the Persian Gulf, is of great importance in the political and economic considerations of the region. The main purpose of this article is to analyze the position of spatial justice in Hormozgan province based on the indicators of political organization of space (infrastructure and infrastructure, poverty, residential hierarchy, environment) in comparison with other provinces of the country. With qualitative method and descriptive-analytical nature and using library resources, Internet sites have been done with an approach to the theory of hierarchical system of settlements. The results show that Hormozgan province is not in a good position in terms of establishing spatial justice and level of development and the indicators of political organization of space in this province are not properly managed.

    Keywords: Political Space Organization, development, Hormozgan province
  • Ali Sobati *, Kianoosh Zakerhaghighi Pages 177-192

    Streets network is one of the main factors in creating cities' spatial structure. The purpose of preparing development plans by urban planners in addition to solving the existing problems is to depict a desirable and optimal future for cities. Spatial structure at the macro level is an appropriate tool in this regard. So, paying attention to policies, macro-physical and functional goals of the city is inevitable because a change into the urban spatial structure will be a change into policies and future development goals of the city. The thing that the legislator had seen in the article 5 of the law establishing the Supreme Council of Urban Planning and Architecture of Iran, and However, there is a lack of research on measuring the flexibility of urban development plans as a result of enacting urban policies. So the research aims to assess the changes of Sari’s spatial structure, affected by the decisions of the Article 5 Commission of the Supreme Council of Urban Planning and Architecture of Iran, and the degree of flexibility of the spatial structure of this city, as the center of one of the most important provinces of Iran, which is under pressure from the changes in population and activity that is under pressure from various forces against changes related to the network of passages. Thus, at first, the spatial structure of the city has been extracted from the outputs of the plan with an emphasis on the roads, and then its tolerance threshold is determined based on the designed patterns. Also in this research, by having information before and after applying the opinions of the Article 5 Commission on the city, specifically on the roads, the McNemar test has been used to check the significance of the changes. The results of the test indicate that out of 193 roads in the city, divided into 5 categories after the changes of Article 5 Commission, 32 roads with discrepancies and 161 roads remained without discrepancies, and the amount of chi-square obtained from the test is 2.89.

    Keywords: Spatial Structure, Flexibility, Streets network, Comprehensive plan
  • Hamid Eskandari * Pages 193-210

    The growth and development of metropolises, along with the increase in their population, has brought many problems for these biological centers, including the development of informal housing for newcomers in the suburbs, rising land and housing prices. He pointed out the limits of cities and the reduction of people's ability to provide their desired housing. This has led to the policy of building new cities in the vicinity of metropolises about two decades ago in order to attract the overflow of their population. However, studies show that these cities are less welcomed by metropolitan residents and therefore have never reached the approved population. Therefore, in this study, by examining the different dimensions of space policy for land, the relationship between sustainable employment in new cities and their population is investigated. In this regard, the new city of Sadra near the metropolis of Shiraz has been selected as a case study and while examining the causes and factors affecting the population of this city, the reasons for the non-realization of its approved population will be addressed. The research is quantitative and collects information in the form of documents (review of the master plan and revision of the master plan, law on the creation of new cities, documents and approvals in the field of new cities, etc.), library studies, survey-based survey and field observations has taken. The results indicate that the most important reasons for choosing the new city of Sadra for housing, cheap housing and the possibility of land acquisition. Meanwhile, the lack of job opportunities and the required facilities and services have been one of the reasons why people do not like Sadra. The sale of land before their preparation and directing the demand for land and housing in Shiraz to the new city of Sadra, as well as the lack of sustainable sources of income for the city are also among the factors affecting the slow formation of the new city of Sadra. Also, the construction of satellite towns near the new city of Sadra is another factor affecting the lack of attracting the desired population to Sadra.

    Keywords: Population, New cities, achievable goals, urban development, Sadra new city
  • Alireza Rousta * Pages 211-227

    The tourism industry is recognized as a good driver for development in emerging economies in urban communities. Feeling satisfied with the destination on the one hand and encouraging friends and acquaintances on the other hand cause frequent visits to tourist destinations. The purpose of this study is to explain the effects of experience and motivation of tourists in urban areas on the satisfaction and loyalty of tourists in the tourist areas of Kish and Qeshm. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlational according to the data collection method. The statistical population of the study is all tourists in the tourist areas of Kish and Qeshm in 1400. Using Cochran's formula method, 384 people were selected as a sample and 399 questionnaires were distributed non-randomly through available sampling, so that a questionnaire was prepared. 399 questionnaires were collected. The reliability of the questionnaire was evaluated by calculating Cronbach's alpha coefficient, which was 0/762. The data were also measured by structural equation modeling and Smart - PLS software. The results showed that the image of the urban destination plays a role on the motivation, satisfaction and experience of tourists in urban areas and the effect of urban tourists motivation on tourists' satisfaction and loyalty from tourist areas has been shown and also, the role of tourism experience in urban areas on the satisfaction and loyalty of tourists from tourist areas has been expressed. Finally, the effect of urban tourist satisfaction on tourist loyalty from tourist areas was confirmed.

    Keywords: Motivation of Urban Tourists, Experience Tourism in Urban Areas, Urban Destination Image, Satisfaction of Urban Tourists, and Tourist Loyalty from Tourist Areas
  • Amir Abbasmofrad, Farhad Hamzeh *, Omid Moradi, Nader Bahari Pages 229-244

    the environmental pollutions and their security risks have become major threats to human health. Nanotechnology is one of the methods to overcome this problem. The purpose of this study is to investigate the design of a model for reducing air pollution in order to increase the security of metropolitan areas with a nanotechnology approach in Tehran. This research is descriptive-calibration and it is based on the purpose of applied research, qualitative analysis, and content analysis themes. In the qualitative section, the statistical population of this research consists of 18 experts, university professors and activists in the fields of urban management, political geography, nanotechnology, and environment. They were interviewed in a semi-structured manner and all questions were related to the subject in a framework to understand the main question of this research. In the quantitative section, due to their infinity, Cochran formula and Morgan table were used to determine the appropriate number of sample individuals representing the statistical population. according to the Cochran formula and Morgan Table, 384 activists and experts in the fields of urban management, political geography, nanotechnology, and environment were selected. The studied variables are air pollution, nanotechnology, and security. SPSS25 and SMARRTPLS2 software were used for data analysis. According to the research results, a model of reducing air pollution based on nanotechnology is presented in order to increase security extracted by statistical samples. The main criteria such as Average Variance Extracted (AVE), Compositive Reliability (CR), coefficient of determination (R2) and RMSEA showed that the extracted final model has a suitable fitness.

    Keywords: Air pollution, Nanotechnology, Security, Tehran
  • Mohammad Zare, Hamid Saberi *, Mehri Azani, Amir Gandomkar Pages 245-259

    The city can be considered the most complex human product that has undergone its evolutionary process throughout history. Urban issues and issues have many dimensions and levels that make their analysis very difficult. The combination of global and local challenges has created amazing urban complexities that try to intelligently deal with these complexities, ideas, strategies and new tools to improve the quality of urban spaces as the most important scene of life. Collectively formed at shorter intervals than in the past, events are spatial, temporary, and purposeful phenomena, and because they are the result of interaction between people, space, and event management, they are unique and each experience Offer new ones. This research is applied in terms of nature and descriptive analysis in terms of methodology, which seeks to investigate and analyze the rate of orbital event in Shiraz. To achieve the objectives of the research, indicators in three parts; Welfare facilities and infrastructure, transportation infrastructure and in the event space section were extracted in 15 categories. Then, the congestion optimization method was prioritized and then using the network analysis process to analyze the situation of 11 areas of Shiraz, the Analyt Spatial environment was used in the ArcGis software environment. The results showed that more than 65% of the areas of Shiraz, ie areas 2, 3, 5, 7, 8 and 11 are completely deprived and deprived in terms of access to event-oriented indicators. Distinctive results of the situation in the regions of Shiraz in terms of event-oriented indicators show that 27% of the regions are in a fully-fledged state, 9% in a state of enjoyment, 9% in a semi-privileged state, 18% in a deprived state and 47% in a state of deprivation. They were completely deprived. According to these findings, in the regions of Shiraz, the return of welfare infrastructure facilities will be a priority for urban managers.

    Keywords: Urban event, Future Studies, Shiraz city
  • Sadroddin Motevalli * Pages 261-281

    Population growth, accumulation of capital and the expansion of urbanization in places prone to danger, lead to the emergence of urban society with high vulnerability to accidents. The increasing development of societies and the complexity of their internal and external relations, the importance of management and planning in reducing disasters and their effects on human settlements is becoming increasingly apparent.The northern slopes of the Central Alborz, especially the Lavijrood watershed, mainly due to topographic and physiographic conditions, climatic conditions, non-compliance with technical specifications in the construction of roads and technical buildings and encroachment on the river, geology and other factors affecting runoff, have The potential for flood production is at certain times of the year. In this research, we investigated the performance of the cellular automata (CA) and SCS model as a suitable estimation method, and examined the possibility of integrating the method with the ArcGIS application to simulate the flood hazards and the hydrograph flow for the Lavijrood. The runoff height and the flood hazard were obtained through the SCS method. The flood simulation using the SCS method requires the data of land use, hydrologic groups of soils, Digital Elevation Map (DEM), rainfall, and the roughness coefficient of the basin. The raster format of all these layers was prepared with cell sizes of 30×30 m. A large part of the Lavijrood watershed belongs to the hydrological groups C and D, which have a very low permeability. This means that a large volume of rainfalls converts into runoffs. Due to the low permeability and the vicinity to the watershed outlet, the northern half, especially in the northwest of the watershed, has a very high runoff depth and height. Also, the flood risk is high in Lavijrood River route and its surrounding area especially at the downstream. The runoff simulation in this watershed showed that land use, soil, permeability, slope, and the geographical distribution of rainfalls are the most important factors that control runoffs and their movement to downstream locations to produce floods

    Keywords: Flood risk assessment, Cellular Automata, SCS, the northern slopes of Central Alborz, Lavijrood Watershed